back forward

Här byggs en ny, spännande miljö

Madelen Bodin, föreståndare för Sliperiets/ Umevatoriets, leder verksamhetsutvecklingen

Här byggs en ny, spännande miljö

Från början av oktober finns vår verksamhet tillfälligt i Tullmagasinet

 • Blogg

 • Sliperiet flyttar in till centrala stan och bereder plats för det nya

  2018-08-29 umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Sliperiets lokaler på Konstnärligt campus byggs om för att göra plats för en ny interaktiv miljö när Sliperiet och Umevatoriet slås ihop och bildar en ny verksamhet. Under byggtiden flyttar Sliperiets verksamhet, med nuvarande hyresgäster, tillfälligt till Tullmagasinets lokaler i centrala stan.

  Flytten påbörjas i början av oktober. I slutet av oktober ska verksamheten, inklusive verkstäderna i mindre skala, vara igång igen i Tullkammaren. Under byggtiden, som beräknas pågå i cirka ett år, kan Sliperiet inte ta emot lokalbokningar eller nya hyresgäster. Umevatoriets verksamhet på Umestan kommer att fortsätta som vanligt under året och påverkas inte av byggnationer.

  - Vi går nu in i en spännande utvecklingsfas där första steget är ombyggnationen. Vid årsskiftet slås Sliperiets innovationsmiljö ihop med Umevatoriets pedagogiska verksamhet och bildar en ny verksamhet där målet är att skapa en miljö för att lära, uppleva och göra vetenskap och teknik. Under året arbetar vi med att utveckla den nya verksamheten för att vara redo när vi flyttar tillbaka till Sliperiets lokaler tillsammans med Umevatoriet, säger Madelen Bodin, föreståndare för Sliperiet/Umevatoriet.

   

  Kontakt:
  Madelen Bodin, föreståndare för Sliperiet/ Umevatoriet, Umeå universitet
  Tel: 090 786 96 18
  E-post: madelen.bodin@umu.se

 • Nyheter

 • Curiosum är Umeås nya science center

  2019-04-03 umbraco.MacroEngines.DynamicXml Fotomontage: White arkitekter

  Nu är det klart att Umeås nya besöksmål kring vetenskap och teknik heter Curiosum. Curiosum har sin grund i Umeå universitets tidigare verksamheter Umevatoriet och Sliperiet och kommer att öppnas under 2020 på i Sliperiets gamla lokaler på Konstnärligt campus.

  - Med Curiosum vill vi stimulera till nyfikenhet och lust till kunskap. Det blir en inspirerande och kreativ miljö där besökare, unga som gamla, erbjuds att lära, göra och uppleva vetenskap och teknik, säger Madelen Bodin, föreståndare på Curiosum.  

  Umeå kommun har över 10 års erfarenhet av nära pedagogiskt samarbete med Umevatoriet. Med Curiosum ges möjligheter att nå ännu fler elever med pedagogiska program av hög kvalitet kring vetenskap och teknik. Placeringen på Konstnärligt campus ger större närhet till både universitetets forskare och studenter och en allmän publik. Curiosum gör det möjligt att göra universitetets forskning tillgänglig för en bred publik och blir också en plats för samverkan med näringsliv.

  - Curiosum kommer bli ett viktigt tillskott för utbildning och forskning inom visualisering och dessutom ser vi fram mot en naturlig mötesplats för alla nyfikna, såväl gamla som unga. Vi hoppas öka intresset för utbildning och vetenskap, säger Katrine Riklund, ordförande i Curiosums styrgrupp.

  Curiosum är en viktig del i det strategiska partnerskap som Umeå universitet och Umeå kommun ingått när det gäller samhällets kompetensförsörjning.

  - Vi ser framför oss att Curiosum blir en fantastiskt kreativ och lärande miljö för Umeås barn och unga. Curiosum blir också en viktig plats för samspel med näringslivet och ett spännande besöksmål för alla Umeåbor och tillresta, säger Johan Gammelgård, direktör för administration och innovation, Umeå kommun

  Verksamhetsutvecklingen och anpassningar av Curiosums lokaler pågår just nu för fullt. En domteater för planetarieföreställningar och andra omslutande visuella upplevelser, blir ett nytt komplement till huset. Bygget har gjorts möjligt genom en donation från Knut och Alice Wallenberg i samband med ett nationellt projekt kring publikt lärande upplevelser av vetenskaplig visualisering, Wisdome.

  Läs mer om den nationella satsningen Wisdome

   

  För mer information, kontakta gärna:

  Madelen Bodin, Föreståndare Cuiosum
  Tel: 090-786 96 18
 • Sliperiet flyttar tillfälligt till Tullmagasinet, som på nytt blir ett kulturnav

  2018-09-06 umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Sliperiets kontor och verkstäder på konstnärligt campus vid Umeå universitet flyttar i början av oktober tillfälligt in i Tullmagasinet i centrala Umeå medan ombyggnationen av Sliperiets lokaler pågår. Med i flytten följer inkubatorn Expression Umeå, Kulturverket, och övriga kreativa näringar med arbetsplats på Sliperiet.

  Bakgrunden är att Sliperiet, som är ett forsknings- och innovationscenter, ska byggas om för att tillsammans med Umevatoriet skapa en ny interaktiv miljö under nytt namn som kan stimulera intresse och nyfikenhet kring vetenskap och teknik för alla åldrar. Under byggtiden flyttar Sliperiets kontor och verkstäder med digitala designmöjligheter till Tullkammaren, och kommer därmed närmare Umeåborna.

  Huset blir kulturnav igen

  Tullkammaren, som ligger vid Umeälvens norra strand, har sedan senare delen av 1900-talet inhyst en hel rad olika kulturella verksamheter, bland annat Tullkammaren kultur med mediateket, Sveriges Radio Västerbotten, konstskolor och gallerier, bildlärarutbildning och Arkitekthögskolan. Under några år har det framför allt varit kontor i lokalerna, men nu fylls en tredjedel av huset på nytt med kreativa verksamheter, i och med att Sliperiet flyttar in.

  I slutet av oktober ska Sliperiets verksamheter vara igång igen i Tullkammaren. Då öppnas även den öppna verkstaden FabLab i Sliperiets 3D- och textil- och elektronikverkstäder, där vem som helst kan göra nästan vad som helst.

  - Sliperiet befinner sig i en jättespännande utvecklingsfas just nu och vi ser fram emot att flytta till Tullkammaren och utveckla den nya verksamheten tillsammans med Umevatoriet medan huset på konstnärligt campus byggs om. Närheten till stadskärnan ger spännande möjligheter att nå nya målgrupper och få erfarenheter till den nya verksamheten, säger Madelen Bodin, föreståndare för Sliperiet/Umevatoriet.

  Flera vinster med att komma närmare centrum

  Utöver Sliperiets personal och verksamhet följer sex organisationer med i flytten, de två största är Expression Umeå, en akademinära inkubator för kulturella och kreativa näringar som ägs av Umeå universitet och Umeå kommun, och omyndigheten Kulturverket, med uppdraget att inom Umeå kommun ta vara på barns och ungas kreativitet.

  Expression Umeå intar Tullkammaren med sina 30-tal kreativa entreprenörer. VD:n Marlene Johansson ser positivt på flytten:

  - Vi ser verkligen fram emot att inta Tullkammaren som utvecklingsmiljö och inkubator för kulturella och kreativa näringar i Umeå. I Expression sitter många entreprenörer som utvecklar sina företag inom design, arkitektur, film, media och musik. Tullkammaren har ett toppenläge för oss, nu när vi gör en extra satsning mot framtidens handel och det nya entreprenörskap som växer fram.

  Även Hasse Hjortek, Kulturverkets konstnärliga ledare, ser vinster med att hamna mitt i centrala Umeå:

  - Eftersom vi i många av våra projekt bjuder in barn och ungdomar att jobba i verkstäder och studios så ser jag ett stort värde i att flytta närmare stadskärnan med närhet till Hamnmagasinet, Biblioteket och Väven. Vi blir i och med detta ännu mer tillgängliga för vår målgrupp.

  Håll utkik efter Sliperiets kommande aktiviteter i Tullkammaren

  Facebook: @sliperietumea, @fablabumea

   

 • Madelen Bodin blir ny föreståndare för Umevatoriet/ Sliperiet

  2018-07-02 umbraco.MacroEngines.DynamicXml Foto: Simon Öhman Jönsson

  Nu är det klart. Madelen Bodin, universitetslektor och biträdande prefekt vid Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik, blir föreståndare för det nya science centret när Umevatoriet och Sliperiet slås ihop och bildar en ny verksamhet i Sliperiets lokaler. Verksamheten kommer bland annat att innehålla en ny domteater för visualisering, presentation och planetarievisning.

  Hur känns det?
  - Det här ska bli jätteroligt och fantastiskt spännande! Jag har varit tillförordnad föreståndare vid Umevatoriet under våren och lärt känna den verksamheten väl. Nu ska det bli väldigt intressant att få lära känna verksamheten vid Sliperiet närmare och att arbeta med att väva ihop de båda verksamheterna till en ny spännande miljö som tar tillvara särarterna i de bägge miljöerna.

  Varför flyttar ni ihop?
  - Vi vill skapa en ny interaktiv miljö för att stimulera intresse och nyfikenhet kring vetenskap och teknik för alla åldrar. Genom att knyta ihop de pedagogiska aktiviteterna runt naturvetenskap och teknik som finns vid Umevatoriet idag med den miljö kring innovation, konst och design som finns runt Sliperiet vill vi hitta nya spännande sätt att lära och uppleva vetenskap och teknik, och främja kreativitet. Den nya domteatern kommer att bidra till detta genom att den ger nya möjligheter till visualisering och upplevelser.

  Vad händer nu med Umevatoriet/Sliperiet?
  - De båda verksamheterna ska slås ihop och bli en ny verksamhet och så småningom finnas i Sliperiets lokaler. Vi har precis fått en ny styrgrupp med representanter från de fyra fakulteterna och Lärarhögskolan vid universitetet samt Umeå kommun med prorektor Katrine Riklund som ordförande. Kopplingen till universitetet och kommunen ger bra förutsättningar för att verksamheten ska bli såväl en lärandemiljö för barn och unga och ett attraktivt besöksmål för regionen som en arena för forskning, utveckling och innovation. 

  Det har talats om ombyggnationer ett tag. Hur är läget för detta?
  - Det är många saker som ska klaffa, men själva bygget beräknas starta i höst. Domteatern ska byggas vid Sliperiet och lokalerna ska anpassas på insidan. Under tiden ska vi jobba med att utveckla verksamheten och hitta innehåll, aktiviteter och uttryck som ska göra upplevelsen unik. Nästa höst hoppas vi att det börjar bli klart.

  När tillträder du?
  - Jag tillträder formellt den 1 juli och är i tjänst vid Umevatoriet/Sliperiet från början av augusti.

  /Mattias Grundström Mitz

   

  Kontakt:
  Madelen Bodin
  Föreståndare Umevatoriet/ Sliperiet
  Mejl: madelen.bodin@umu.se

   

 • Wisdome ska göra Sliperiet till lärcenter i världsklass

  2018-03-05 umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Som vi tidigare berättat ska Umevatoriet slås samman med Sliperiet och en ny domteater byggas vid Sliperiet 2019. Satsningen är möjlig genom Umevatoriets medverkan i Wisdome - en unik, nationell satsning på världsledande visualiseringsteknik och digitalt lärande.

  Inom Wisdome samverkar Sveriges fem ledande science center tillsammans med universitet och forskningsmiljöer för att skapa digitala labb och lärmiljöer i världsklass. Projektet finansieras via en donation på 150 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

   

  Läs mer:

  Wisdome-projektets nya hemsida: https://wisdomeproject.se/

  Tidigare artikel om nya Umevatoriet: /sv/?id=32104

  Umevatoriets hemsida: http://www.umevatoriet.se/?page_id=2807

   

  Kontakt:

  Mats Falck, Projektsamordnare, Enheten för externa relationer

  mats.falck@umu.se | +46 90 7865869

 • Sliperiet/Umevatoriet får ny domteater med världsledande teknik

  2018-01-26 umbraco.MacroEngines.DynamicXml Visualiseringscenter X

  Sliperiet och Umevatoriet ska bli till en gemensam organisatiorisk enhet, och bli ett aktivitetscentrum med främsta syfte att väcka barns och ungdomars intresse för teknik och naturvetenskap. Umevatoriet flyttar in i Sliperiets lokaler, som ska anpassas till den nya verksamheten. Dessutom byggs en ny domteater med världsledande visualiseringsteknik. Det nya centret beräknas stå klart våren 2019.

  Mats Falck, samordnare på Enheten för externa relationer vid Umeå universitet, är projektledare för nya Umevatoriet. Han upplever sitt uppdrag som både spännande och roligt.

  - Det finns otroligt många möjligheter, samtidigt som det givetvis finns utmaningar med att slå ihop två verksamheter med delvis olika inriktningar. Personalen vid både Sliperiet och Umevatoriet liksom de verksamhetsutvecklingstankar som finns är centrala kuggar för att få själva bygget rätt från början. Även om jag ska försöka hålla ihop processen finns det alltså viktiga delar som andra primärt ansvarar för, säger Mats.

  Innovationsmiljö gifter sig med pedagogisk verksamhet

  Orsaken till flytten är att Umevatoriet behöver utöka sin kapacitet och att Umeå kommun är intresserad av att få ett attraktivt besöksmål kopplat till staden mellan broarna.

  - Syftet är att gifta ihop den innovationsmiljö som finns vid Sliperiet med den pedagogiska verksamheten som i dag pågår vid Umevatoriet. Det kommer att kunna resultera i till exempel nya typer av interaktiva läranderesor. Men det som givetvis kommer att märkas mest är den domteater för interaktiva och omslutande vetenskapliga visualiseringar som rent fysiskt ska byggas vid Sliperiet.

  Sliperiet är redan idag en mötesplats för samverkan och innovation mellan akademin och näringsliv och samhälle. I och med bygget riktar Sliperiet/Umevatoriet in sig på tre ytterligare huvudmålgrupper: barn och unga, lärare som kan få fortbildning, samt allmänheten som får ett ännu mer attraktivt besöksmål.

  Stor donation från Wallenbergsstiftelsen bakom satsningen

  Flytten och utvecklingen av verksamheten finansieras genom en donation av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse i samband med stiftelsens 100-årsjubileum.

  -        Donationen fick Umeå universitet/Umevatoriet i samarbete med Visualiseringscentrum C i Norrköping, Universeum i Göteborg, Tekniska museet i Stockholm samt Malmö museer. Syftet är producera de vetenskapliga visualiseringarna samt utrusta domteatrar på alla dessa platser med den senaste visualiseringstekniken. Själva bygget finansieras av fastighetsägaren och sedan hyrs lokalerna av verksamheten som både universitetet och Umeå kommun står bakom, säger Mats

   

  För ytterligare information

  Läs: http://www.teknat.umu.se/nyhet//.cid289553

  Se även artikeln "Besöksmål med världsledande teknik kommer till Umeå" i VK, 17 januari 2018.

  Kontakt:
  Mats Falck, Enheten för externa relationer
  mats.falck@umu.se | +46 90 7865869