VÄLKOMMEN TILL CURIOSUM (före detta Sliperiet)

I april 2019 slogs Sliperiet ihop med Umevatoriet och bytte namn till Curiosum. I höst tar vi nästa steg. Vi flyttar tillsammans med våra hyresgäster in i ombyggda lokaler på Konstnärligt campus.

Våren 2020 öppnas den nya verksamhet - Umeås nya science center som ska väcka barns, ungas och vuxnas nyfikenhet på vetenskap och teknik. En nyfikenhet som vi tror kan bidra till att förändra världen.

Håll utkik här efter Vår nya hemsida som kommer snart.

Textile matters

umbraco.MacroEngines.DynamicXml
2018-11-21

Nu visas resultaten från de fyra konstnärer och innovatörer inom textil och mode som arbetat inom ramen för Hakon Swenson Stiftelsens SoftLab stipendieprogram på Sliperiet under hösten. Verken, som utmanar gränserna för textila material, visas upp i en gemensam utställning 30/11-2/12 på Rådhusesplanaden i Umeå centrum.

Det är tredje gången som Sliperiet med stöd av Hakon Swenson stiftelse erbjudit kreatörer möjlighet till residens med tillgång till verkstäder och teknikstöd. Med bas i Sliperiets SoftLab, en unik verkstad med verktyg för prototypande relaterat till textil och kroppsnära teknologi, har stipendiaterna utvecklat sin praktik, utforskat ny teknik och etablerat kontakter. Genom Sliperiets samarbete med inkubatorn Expression Umeå har de också fått affärsstöd och coaching.

Stipendiaternas arbete har resulterat i en utställning som visar lite av vad som är möjligt i Sliperiets tekniska miljö, med fyra mycket olika konstnärliga ingångar och uttryck- från digitalt broderi till CNC-fräsning, kemiska experiment och bearbetning med laserskärare. Det gemensamma mellan de fyra är att deras praktiker relaterar till textila material och utforskandet av dessas potential och gränser.

Medverkar i utställningen gör:

Clara Sullà  som utvecklat sin konstpraktik i Wien, London och Egypten och alltmer specialiserat sig på textila material. Sullà bjuder in besökare till utställningen att uppleva experimentella textilbaserade taktila paneler med innovativa texturer, visuella och sensoriska effekter.

Nanny Rådenman, textilkonstnär utbildad vid bland annat Kawashima Textile School i Japan, och numera verksam i Stockholm. Rådenman har under hösten utvecklat en uppkopplad textil - ett tyg som rör sig i takt med att man närmar sig verket

Catharina Carlsson, modist som lever och verkar i Umeå och som bland annat har gjort inhopp på Norrlandsoperan. Carlsson, som gärna använder oväntade material och tekniker, har skapat en vinterkollektion av huvudbonader för vardagsbruk och fest.

 

Utställningens öppettider

Fredag 30/11 kl 10:00-18:00
Lördag 01/ 12 kl 10:00-16:00
Söndag 02/12 kl 12:00-16:00

Plats: Rådhusesplanaden 7A, 903 28 Umeå

Välkommen!

 

Kontakt:

Emma Ewadotter
Samordnare & verksamhetsledare, SoftLab, Sliperiet, Umeå universitet
E-post: emma.ewadotter@umu.se

Eva J:son Lönn
Kommunikatör Sliperiet, Umeå universitet
E-post: eva.j.lonn@umu.se