VÄLKOMMEN TILL CURIOSUM (före detta Sliperiet)

I april 2019 slogs Sliperiet ihop med Umevatoriet och bytte namn till Curiosum. I höst tar vi nästa steg. Vi flyttar tillsammans med våra hyresgäster in i ombyggda lokaler på Konstnärligt campus.

Våren 2020 öppnas den nya verksamhet - Umeås nya science center som ska väcka barns, ungas och vuxnas nyfikenhet på vetenskap och teknik. En nyfikenhet som vi tror kan bidra till att förändra världen.

Håll utkik här efter Vår nya hemsida som kommer snart.

Internationella konstnärer till SoftLab, Sliperiet och Umeå

umbraco.MacroEngines.DynamicXml Photo: From top left Austeja Platukyte, Catharina Carlsson. From bottom left Nanny Rådenman, Clara Sullà
2018-09-11

Under hösten välkomnas fyra nya arbetsstipendiater - utvalda konstnärer och innovatörer inom textil och mode - till Sliperiet. Där kommer de att jobba med konstnärlig utforskning, idé- och produktutveckling i Sliperiets verkstäder, samt erbjudas professionell coachning i affärsutveckling. Möjligheten har lockat ett stort antal sökande från hela världen. 

Med stöd av Hakon Swenson stiftelse tilldelas konstnärerna, som har vitt skilda bakgrunder, arbetsstipendier och rådgivning i samarbete med inkubatorn eXpression Umeå. Arbetsstipendiet ska ge konstnärerna möjlighet att under tre månader utveckla sin praktik med tillgång till Sliperiets verkstäder och teknikstöd för att kunna förverkliga ambitiösa och experimentella projekt.

Noden i detta är Sliperiets SoftLab, en unik verkstad med verktyg för prototypande relaterat till textil och kroppsnära teknologi. Syftet är att berika den lokala innovationsmiljön och generera nya idéer kopplat till den tillgängliga tekniken.

- Vi har sett hur tidigare stipendiater inspirerat användare och skapat kontakter med lokala idébärare i stan, inte minst med forskare och studenter på konstnärligt campus. Direkt vid ankomst kommer de i kontakt med olika lokala intressenter och de presenterar sin praktik på olika sätt under tiden här. I flera fall har samarbeten inletts som sträckt sig betydligt längre än arbetsvistelsen, säger Linnéa Therese Dimitriou, konstnärlig ledare vid Sliperiet.

 I år har Stipendiet förstärkts ytterligare genom samverkan med Expression Umeå, en akademinära inkubator för kulturella och kreativa näringar.

- Genom att de får möjlighet att få stöd av våra affärsutvecklare och branschexperter på Expression får de också möjlighet att testa sitt entreprenörskap, vidareutveckla sina produkter och få stöd i sitt företagande, säger Marlene Johansson VD, Expression Umeå.

- Expressions program är ett tillskott som utan tvekan ger denna satsning en extra skärpa. Vi är mycket glada att kunna erbjuda detta års stipendiater det bästa vad gäller såväl produktionsmiljöer som affärsutveckling, och ser fram emot att välkomna årets grupp av unga lovande kreatörer, säger Emma Ewadotter, verksamhetsledare för SoftLab på Sliperiet.

Tidigare SoftLab stipendier har, utöver kontakter och samarbeten, genererat verk och idéer som rönt stor uppmärksamhet. 2017 års stipendiater Maria Castellanos och Alberto Valverde utvecklade exempelvis ett interaktivt bärbart konstverk, Symbiotic Interaction, under sin tid på Sliperiet. Resultatet har visats internationellt och bland annat belönats med pris på den franska festivalen Look Forward Fashion Tech.

 

2018 års SoftLab-stipendiater

De fyra som får ta emot Softlab stipendiet 2018 är: textilkonstnären Clara Sullà från Spanien, materialforskaren och produktdesignern Austeja Platukyte från Litauen, Stockholmsbaserade textilkonstnären Nanny Rådenman samt modisten Catharina Carlsson från Umeå.

Clara Sullà har utvecklat sin konstpraktik i Wien, London och Egypten och alltmer specialiserat sig på textila material. Under de senaste tio åren har hon bland annat designat och skapat brandbeständiga, vattentäta och storskaliga "skulpturala kostymer" för opera och teater, samt scenuppsättningar med textila konstverk. Clara ska under hösten tillverka interaktiva textilbaserade taktila paneler som kan placeras på väggar eller golv. Fokus kommer att ligga på innovativa texturer och former för nya visuella och sensoriska effekter.

Austeja Platukyte är materialdesignforskare och produktdesigner som med bas i Litauen ställt ut internationellt. Hon intresserar sig för såväl den praktiska som den sociala, ekonomiska och psykologiska omvandlingen av material. I hennes projekt arbetar hon experimentellt och tvärdisciplinärt. Objekten ställer frågor om konsumtion och ekologi. Hon försöker utveckla nya designmetoder utanför massproduktionens logik och gängse idéer om skönhet, funktionalitet och universalitet - med målsättningen att skapa nya värden för en mer hållbar framtid. Under sin vistelse i Umeå ska Austeja utveckla bioplaster med textilt avfall som råmaterial.

Nanny Rådenman är textilkonstnär utbildad vid bland annat Kawashima Textile School i Japan, och numera verksam i Stockholm. Nanny uppskattar det till synes enkla uttrycket i en väv eller ett broderi, som i själva verket ofta är uppbyggt av ett komplicerat trådsystem. Hon finner sin inspiration i naturen och vardagliga textilier. Under hösten ska Nanny utveckla en uppkopplad textil - ett tyg som rör sig i takt med att man närmar sig verket.

Catharina Carlsson lever och verkar i Umeå och har bland annat gjort inhopp som modist på Norrlandsoperan. Catharina jobbar experimentellt i sin hatt-tillverkning och använder gärna oväntade material och tekniker. Flera av hennes kreationer har hamnat på prispallen i hatt-tävlingar och publicerats i internationell modepress. Under hösten kommer Catharina att använda digital tillverkningsteknik för att ta fram en streetwear-kollektion av vardagshattar med en överraskande twist.

 

Kontakt

Frågor om SoftLab
Emma Ewadotter
Samordnare & verksamhetsledare, SoftLab, Sliperiet, Umeå universitet
emma.ewadotter@umu.se
o70-233 12 37

Frågor om stipendieprogrammet
Linnéa Therese Dimitriou
Konstnärlig ledare, Sliperiet, Umeå universitet
linnea.dimitriou@umu.se
070-653 08 71

Frågor om affärsutveckling inom Expression Umeå
Marlene Johansson VD, Expression Umeå och Affärscoach
marlene.johansson@uminovaexpression.se
070-674 95 39

Kontaktuppgifter till stipendiaterna:
Eva J:son Lönn
Kommunikatör Sliperiet, Umeå universitet
eva.j.lonn@umu.se
0730-64 77 50