VÄLKOMMEN TILL CURIOSUM (före detta Sliperiet)

I april 2019 slogs Sliperiet ihop med Umevatoriet och bytte namn till Curiosum. I höst tar vi nästa steg. Vi flyttar tillsammans med våra hyresgäster in i ombyggda lokaler på Konstnärligt campus.

Våren 2020 öppnas den nya verksamhet - Umeås nya science center som ska väcka barns, ungas och vuxnas nyfikenhet på vetenskap och teknik. En nyfikenhet som vi tror kan bidra till att förändra världen.

Håll utkik här efter Vår nya hemsida som kommer snart.

Sliperiet flyttar tillfälligt till Tullmagasinet, som på nytt blir ett kulturnav

umbraco.MacroEngines.DynamicXml
2018-09-06

Sliperiets kontor och verkstäder på konstnärligt campus vid Umeå universitet flyttar i början av oktober tillfälligt in i Tullmagasinet i centrala Umeå medan ombyggnationen av Sliperiets lokaler pågår. Med i flytten följer inkubatorn Expression Umeå, Kulturverket, och övriga kreativa näringar med arbetsplats på Sliperiet.

Bakgrunden är att Sliperiet, som är ett forsknings- och innovationscenter, ska byggas om för att tillsammans med Umevatoriet skapa en ny interaktiv miljö under nytt namn som kan stimulera intresse och nyfikenhet kring vetenskap och teknik för alla åldrar. Under byggtiden flyttar Sliperiets kontor och verkstäder med digitala designmöjligheter till Tullkammaren, och kommer därmed närmare Umeåborna.

Huset blir kulturnav igen

Tullkammaren, som ligger vid Umeälvens norra strand, har sedan senare delen av 1900-talet inhyst en hel rad olika kulturella verksamheter, bland annat Tullkammaren kultur med mediateket, Sveriges Radio Västerbotten, konstskolor och gallerier, bildlärarutbildning och Arkitekthögskolan. Under några år har det framför allt varit kontor i lokalerna, men nu fylls en tredjedel av huset på nytt med kreativa verksamheter, i och med att Sliperiet flyttar in.

I slutet av oktober ska Sliperiets verksamheter vara igång igen i Tullkammaren. Då öppnas även den öppna verkstaden FabLab i Sliperiets 3D- och textil- och elektronikverkstäder, där vem som helst kan göra nästan vad som helst.

- Sliperiet befinner sig i en jättespännande utvecklingsfas just nu och vi ser fram emot att flytta till Tullkammaren och utveckla den nya verksamheten tillsammans med Umevatoriet medan huset på konstnärligt campus byggs om. Närheten till stadskärnan ger spännande möjligheter att nå nya målgrupper och få erfarenheter till den nya verksamheten, säger Madelen Bodin, föreståndare för Sliperiet/Umevatoriet.

Flera vinster med att komma närmare centrum

Utöver Sliperiets personal och verksamhet följer sex organisationer med i flytten, de två största är Expression Umeå, en akademinära inkubator för kulturella och kreativa näringar som ägs av Umeå universitet och Umeå kommun, och omyndigheten Kulturverket, med uppdraget att inom Umeå kommun ta vara på barns och ungas kreativitet.

Expression Umeå intar Tullkammaren med sina 30-tal kreativa entreprenörer. VD:n Marlene Johansson ser positivt på flytten:

- Vi ser verkligen fram emot att inta Tullkammaren som utvecklingsmiljö och inkubator för kulturella och kreativa näringar i Umeå. I Expression sitter många entreprenörer som utvecklar sina företag inom design, arkitektur, film, media och musik. Tullkammaren har ett toppenläge för oss, nu när vi gör en extra satsning mot framtidens handel och det nya entreprenörskap som växer fram.

Även Hasse Hjortek, Kulturverkets konstnärliga ledare, ser vinster med att hamna mitt i centrala Umeå:

- Eftersom vi i många av våra projekt bjuder in barn och ungdomar att jobba i verkstäder och studios så ser jag ett stort värde i att flytta närmare stadskärnan med närhet till Hamnmagasinet, Biblioteket och Väven. Vi blir i och med detta ännu mer tillgängliga för vår målgrupp.

Håll utkik efter Sliperiets kommande aktiviteter i Tullkammaren

Facebook: @sliperietumea, @fablabumea