VÄLKOMMEN TILL CURIOSUM (före detta Sliperiet)

I april 2019 slogs Sliperiet ihop med Umevatoriet och bytte namn till Curiosum. I höst tar vi nästa steg. Vi flyttar tillsammans med våra hyresgäster in i ombyggda lokaler på Konstnärligt campus.

Våren 2020 öppnas den nya verksamhet - Umeås nya science center som ska väcka barns, ungas och vuxnas nyfikenhet på vetenskap och teknik. En nyfikenhet som vi tror kan bidra till att förändra världen.

Håll utkik här efter Vår nya hemsida som kommer snart.

Madelen Bodin blir ny föreståndare för Umevatoriet/ Sliperiet

umbraco.MacroEngines.DynamicXml Foto: Simon Öhman Jönsson
2018-07-02

Nu är det klart. Madelen Bodin, universitetslektor och biträdande prefekt vid Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik, blir föreståndare för det nya science centret när Umevatoriet och Sliperiet slås ihop och bildar en ny verksamhet i Sliperiets lokaler. Verksamheten kommer bland annat att innehålla en ny domteater för visualisering, presentation och planetarievisning.

Hur känns det?
- Det här ska bli jätteroligt och fantastiskt spännande! Jag har varit tillförordnad föreståndare vid Umevatoriet under våren och lärt känna den verksamheten väl. Nu ska det bli väldigt intressant att få lära känna verksamheten vid Sliperiet närmare och att arbeta med att väva ihop de båda verksamheterna till en ny spännande miljö som tar tillvara särarterna i de bägge miljöerna.

Varför flyttar ni ihop?
- Vi vill skapa en ny interaktiv miljö för att stimulera intresse och nyfikenhet kring vetenskap och teknik för alla åldrar. Genom att knyta ihop de pedagogiska aktiviteterna runt naturvetenskap och teknik som finns vid Umevatoriet idag med den miljö kring innovation, konst och design som finns runt Sliperiet vill vi hitta nya spännande sätt att lära och uppleva vetenskap och teknik, och främja kreativitet. Den nya domteatern kommer att bidra till detta genom att den ger nya möjligheter till visualisering och upplevelser.

Vad händer nu med Umevatoriet/Sliperiet?
- De båda verksamheterna ska slås ihop och bli en ny verksamhet och så småningom finnas i Sliperiets lokaler. Vi har precis fått en ny styrgrupp med representanter från de fyra fakulteterna och Lärarhögskolan vid universitetet samt Umeå kommun med prorektor Katrine Riklund som ordförande. Kopplingen till universitetet och kommunen ger bra förutsättningar för att verksamheten ska bli såväl en lärandemiljö för barn och unga och ett attraktivt besöksmål för regionen som en arena för forskning, utveckling och innovation. 

Det har talats om ombyggnationer ett tag. Hur är läget för detta?
- Det är många saker som ska klaffa, men själva bygget beräknas starta i höst. Domteatern ska byggas vid Sliperiet och lokalerna ska anpassas på insidan. Under tiden ska vi jobba med att utveckla verksamheten och hitta innehåll, aktiviteter och uttryck som ska göra upplevelsen unik. Nästa höst hoppas vi att det börjar bli klart.

När tillträder du?
- Jag tillträder formellt den 1 juli och är i tjänst vid Umevatoriet/Sliperiet från början av augusti.

/Mattias Grundström Mitz

 

Kontakt:
Madelen Bodin
Föreståndare Umevatoriet/ Sliperiet
Mejl: madelen.bodin@umu.se