VÄLKOMMEN TILL CURIOSUM (före detta Sliperiet)

I april 2019 slogs Sliperiet ihop med Umevatoriet och bytte namn till Curiosum. I höst tar vi nästa steg. Vi flyttar tillsammans med våra hyresgäster in i ombyggda lokaler på Konstnärligt campus.

Våren 2020 öppnas den nya verksamhet - Umeås nya science center som ska väcka barns, ungas och vuxnas nyfikenhet på vetenskap och teknik. En nyfikenhet som vi tror kan bidra till att förändra världen.

Håll utkik här efter Vår nya hemsida som kommer snart.

Sök SoftLab stipendium och residens!

umbraco.MacroEngines.DynamicXml SoftLab Scholarship and Residency Programme
2018-06-11

Dags igen för Sliperiet att utlysa arbetsstipendium och residens kopplat till SoftLab, en innovationsmiljö med verktyg och kunskap kopplat till textilier, kroppsnära elektronik och digital tillverkning. Hösten 2018 får fyra personer chans att utveckla sin praktik med tekniskt stöd och stipendium à 60tsek var.

Ansök senast 24/6
All information finner ni här

Stipendie-och residensprogrammet är ett samarbete mellan Sliperiet och  Hakon Swenson Stiftelsen med stöd från inkubatorn  eXpression Umeå. Det är ett arbetsstipendium riktat till konstnärligt verksamma och innovatörer relaterade till textil- och modeindustrin, som inkluderar ett arbetsstipendium och tillgång till maskiner och tekniskt support hos Sliperiet. 

Sökande ska kunna uppvisa dokumenterad erfarenhet från design-, arkitektur-, konst-, textil- eller modeproduktion. Ett hållbarhets- eller miljöperspektiv i produktionsprocessen är meriterande. Även sökande med bakgrund och erfarenhet från handel är varmt välkomna. Sökande får inte vara anställd vid Umeå universitet eller nyligen ha haft en anställning vid samma myndighet, ej heller vid Uminova Holding. Det är möjligt att inkludera flera sökande för ett projekt. Notera dock att stipendiesumman per projekt förblir densamma.

2018 utlyses 4 stipendier. I varje ingår en stipendiesumma à 60 tkr, för att utveckla ett projekt i Umeå under tre månader (sept-dec 2018) med arbetsplats samt tillgång till teknisk utrustning och teknisk support enligt överenskommelse. De projekt som görs inom ramen för stipendierna ska färdigställas och presenteras innan slutet av året. Stipendiaten bekostar och ordnar själv material, resor, försäkring och boende. Stöd kan ges utöver detta för kommunikation av slutresultatet, som görs i samråd mellan Sliperiet och stipendiaten (t.ex. video, utställning eller performance).

Tidigare stipendiater

Sedan 2016 har fyra personer mottagit SoftLabs Residency Scholarship för kreativ meritering och experiment i miljönMinna Palmqvist, Ricardo O'Nascimento, samt konstnärsduon  María Castellanos och Alberto Valverde.

Minna Palmqvist använde sin tid vid Sliperiet bl.a. för att utforska scanning, digital tillskärning och digital tillverkning. Bland annat scannades de kroppar hon skapat i sin serie No Body för att sedan fräsas med CNC.

Ricardo O'Nascimento utvecklade under sin artist-in residence- period ett antal artefakter inom wearables/ smart textiles området. Bland annat skor för dansare som skapar ljudbild utifrån rörelser. Ricardo inledde också ett samarbete med stipendiaten Minna Palmqvist som resulterade i projektet 'Lazy Burlesque'.  

María Castellanos och Alberto Valverde utforskar i sina verk de förhållanden och skärningspunkter som uppstår mellan människor och maskiner, inte sällan genom interaktiva plagg och bärbara teknologier. Resultaten av deras arbetsstipendium, konstverket"Symbiotic Interaction", har sedan dess turnerat världen runt på olika utställningar och event. Hösten 2017 ställde de bland annat ut på Nova XX i Bryssel. Under 2018 kommer de vara delaktiga i Eco-Visionaries på LABoral Art Centre i Spanien. 

Ansök senast 24/6 kl.16
All information om ansökningsprocessen finner ni här