VÄLKOMMEN TILL CURIOSUM (före detta Sliperiet)

I april 2019 slogs Sliperiet ihop med Umevatoriet och bytte namn till Curiosum. I höst tar vi nästa steg. Vi flyttar tillsammans med våra hyresgäster in i ombyggda lokaler på Konstnärligt campus.

Våren 2020 öppnas den nya verksamhet - Umeås nya science center som ska väcka barns, ungas och vuxnas nyfikenhet på vetenskap och teknik. En nyfikenhet som vi tror kan bidra till att förändra världen.

Håll utkik här efter Vår nya hemsida som kommer snart.

Karin Jangert är såld på trä

umbraco.MacroEngines.DynamicXml Foto: Emma Ewadotter
2018-01-22

Sliperiet har fått ett välkommet tillskott i Karin Jangert, som under två månader gör sin arbetspraktik i +Projektet. Hon ska tillsammans med en arkitekt och en av FabLab Umeås kunniga volontärer experimentera med att formpressa näver. Syftet är att hitta nya tekniker och sätt att använda näver som material inom arkitektur, design och byggande.

Karin Jangert var en av ett 20-tal specialinbjudna deltagare i workshopserien Barking about bark, som arrangerades av FabLab Umeå och Västerbottens hemslöjdsförening. I den arbetsgrupp hon ingick i testade de formpressning av näver.

- Jag peppade på idén därför att näverbearbetning är gamla metoder som går att utveckla med hjälp av modern teknik. Vi ville förstå hur näver reagerar vid formpressning i maskin och med vacuumpress och utforska vad vi kan åstadkomma, säger Karin.


Ödmjuk inför träets inneboende egenskaper

Karin är relativt ny inom slöjd och hantverk. Hösten 2016 gjorde hon en helomvändning i livet. Hon tog tjänstledigt från sitt jobb som koordinator för att gå en ettårig kurs i trä och smide på Vindelns Folkhögskola.

- Då blev jag helt såld på trä som material. Det har lärt mig jättemycket även på ett filosofiskt plan, bland annat om kontroll kontra följsamhet. Ska du nå de slutresultat du har tänkt dig måste du vara ödmjuk och följsam inför träets inneboende egenskaper. Du kan aldrig forcera materialet utan måste bland annat utgå från träets fibrer.

Det kändes också väldigt värdefullt att få förståelse för vilket sammanhang jag ingår i som slöjdare. Att mitt arbete är kopplat till en tradition, ett sammanhang av kunskaper och tekniker. Samtidigt som jag också insåg att jag vill utmana och testa mig fram för att hitta mina egna sätt att jobba med trä, säger Karin.


Idé med potential

I höstas fortsatte Karin med en snickarutbildning, och nu sätter hon ihop sin egna praktik för att närma sig fin- och möbelsnickeri. På frågan om hur det kom sig att hon fick göra sin praktik inom +Projektet säger Karin:

- Emma Ewadotter, som är verksamhetsledare för SoftLab, såg potentialen i vår idé. Därför fick vi fick erbjudandet att ta den vidare inom +Projektet. Vi ska hitta nya tekniker och nya sätt att använda näver som material inom arkitektur, design och byggande.

Inkluderande möten med slöjd och hantverk

Karin, som dessutom är en uppskattad volontär i FabLab, hoppas kunna bidra till projektet och FabLab-kvällarna med materialkunskaper och ett engagemang för att göra möten med slöjd och hantverk inkluderande. Hon vill också stimulera till nya möten kring slöjd och hantverk. Det finns en oerhörd kraft i sådana möten, säger Karin.

- Jag är väldigt tacksam över att ha fått den här möjligheten. Jag kommer från slöjd och hantverkshållet och mötet med den maskinpark och de resurser som finns här på Sliperiet utmanar mig jättemycket i hur jag kan jobba. Ibland kan jag bli provocerad i fråga om när maskinella metoder möter handens hantverk, men jag tror att det där i den konfliktfyllda spänningen också kan finnas möjligheter så länge det finns en ömsesidig respekt och nyfikenhet, avslutar Karin Jangert.

 

Skribent: Eva J:son Lönn