VÄLKOMMEN TILL CURIOSUM (före detta Sliperiet)

I april 2019 slogs Sliperiet ihop med Umevatoriet och bytte namn till Curiosum. I höst tar vi nästa steg. Vi flyttar tillsammans med våra hyresgäster in i ombyggda lokaler på Konstnärligt campus.

Våren 2020 öppnas den nya verksamhet - Umeås nya science center som ska väcka barns, ungas och vuxnas nyfikenhet på vetenskap och teknik. En nyfikenhet som vi tror kan bidra till att förändra världen.

Håll utkik här efter Vår nya hemsida som kommer snart.

Traditionellt hantverk möter moderna produktionstekniker

umbraco.MacroEngines.DynamicXml Jag ville uppnå effekten att folk drog med fingret över broderiet för att känna om det verkligen var sytt på trä. Det gjorde de också, säger Lene Rydningen, masterstudent i Interaktionsdesign.
2017-09-24

Skapa textiler som ger oväntade taktila störningar! Det var utmaningen sista årets masterstudenter i interaktionsdesign fick i samband med en veckas workshop i Softlab på Sliperiet. Lene Rydningen antog den genom att kombinera gamla hantverkstraditioner med ny teknologi - sömnad och broderi med laserskärning av trä.

Lene Rydningen från Norge läser sista året på masterkursen i Interaktionsdesign vid Designhögskolan. Hon tog steget in i designstudier för att hitta balans mellan kreativitet och tekniskt tänkande. Denna balans kom även till uttryck i den kreation hon designade i samband med workshopen, en väska i laserutskuret träfaner med korsstygnsbroderi och ett foder av möbeltyg.

- Vanligen ser man broderi på mjuka textilier. Jag tyckte att det var spännande att använda något som vanligtvis inte ses som något mjukt och ge det ett mjukt uttryck, broderi på ett trä som är mjukt kurvat. Det är spännande att gå från en flat och stum yta till något som blir något annat. Jag hade också lust att göra något som kändes lite norrländskt, ett minimalistiskt broderi med blommor som växer utmed vägkanten, som prästkragar och rödklöver. Jag fick improvisera lite, och fundera på vilket material och vilket lim som skulle fungera. Det var också en utmaning att få nålen igenom faneret, säger Lene.

Hur upplevde du veckan i SoftLab?

- Det kändes som om tiden gick alldeles för snabbt. Det var fint att få se och pröva alla tekniska resurser som finns på Sliperiet, som avancerade broderimaskiner, overlock symaskiner och laserskärare som man privat inte köper in. Det var överraskande att utrustningen var så professionell och samtidigt så lätt att använda för nybörjare. När man har provat på tekniken blir det lättare att överföra den till egna framtida arbeten, vilket jag också kommer göra.

Vilken var workshopens höjdpunkt?

Jag har själv sytt och broderat mycket tidigare. Därför tyckte jag att det var extra roligt att se hur mina medstudenter, varav flera var nybörjare i textilt skapande, bemästrade sömnaden efter bara en vecka. De vågade ta chanser, och sydde till exempel en skjorta och en klänning med precision. Det var nog uttryck för att vi fick god utbildning och handledning i Softlab vilket skapade trygghet och modet att testa gränser.