VÄLKOMMEN TILL CURIOSUM (före detta Sliperiet)

I april 2019 slogs Sliperiet ihop med Umevatoriet och bytte namn till Curiosum. I höst tar vi nästa steg. Vi flyttar tillsammans med våra hyresgäster in i ombyggda lokaler på Konstnärligt campus.

Våren 2020 öppnas den nya verksamhet - Umeås nya science center som ska väcka barns, ungas och vuxnas nyfikenhet på vetenskap och teknik. En nyfikenhet som vi tror kan bidra till att förändra världen.

Håll utkik här efter Vår nya hemsida som kommer snart.

Ida designar för att förändra beteenden

umbraco.MacroEngines.DynamicXml Foto: Eva J:son Lönn
2017-08-24

Ida Björses är en av de tio talangfulla studenter som deltagit i Summer eXpression 2017. Hon läser 3-åriga Formutbildningen på Beckmans Designhögskola och fick tips om Summer eXpression av en av skolans handledare. Hon lockades av möjligheten att få utveckla sin egen design från idé till färdig produkt i samarbete med producenter, och av att få möta nytt folk som kan ge nya infallsvinklar.

Hur har miljön på Sliperiet påverkat ditt kreativa skapande?

-  Här på Sliperiet finns alla verktyg och det stöd som behövs i den kreativa idéfasen för att utforska och testa fram nya prototyper. Det blir lättare att komma med ideer när man slipper lösa problem som att hitta rätt verktyg. Hela min kreativa process har dessutom gått snabbare eftersom jag har kunnat skriva ut prototyperna tredimensionellt, hålla i dem och känna på dem, istället för att bara se dem två dimensionellt på papper. Eftersom jag inte har behövt outsoursa prototypandet, har  tröskeln för att skapa produkter blivit lägre och det har blivit roligare att jobba, säger Ida Björses.

Ida har använt Softlabs tuftpistol för att skapa en matta med motiv i form av upphöjda rumpavtryck. Syftet med mattan är att locka folk att sitta på golvet.

-   Jag är intresserad av hur konversation och rörelse i ett rum förändras om man sitter på golvet, av hur design kan ändra beteenden.  Mitt intresse för design började med att jag stötte på problem i de produkter jag använde i min vardag, som jag ville lösa. Det gjorde att jag blev intresserad av designens funktion och estetik.

Hur har du upplevt din tid här på Sliperiet?

-   Jag uppskattar att det är så skön stämning här, och att alla så generöst delar med sig av idéer och kunskap. Bara att få jobba med människor som inte har exakt samma bakgrund som mig själv har gett många nya infallsvinklar och idéer. Jag har lärt mig massor av samarbetet med producenter, och har insett att varje liten detalj, till exempel varje liten vinkel på en produkt, antalet skruvar, eller valet av lim kan påverka produktpriset.