VÄLKOMMEN TILL CURIOSUM (före detta Sliperiet)

I april 2019 slogs Sliperiet ihop med Umevatoriet och bytte namn till Curiosum. I höst tar vi nästa steg. Vi flyttar tillsammans med våra hyresgäster in i ombyggda lokaler på Konstnärligt campus.

Våren 2020 öppnas den nya verksamhet - Umeås nya science center som ska väcka barns, ungas och vuxnas nyfikenhet på vetenskap och teknik. En nyfikenhet som vi tror kan bidra till att förändra världen.

Håll utkik här efter Vår nya hemsida som kommer snart.

Fascinerande växters dag lockade många besökare till Sliperiet

2017-06-12

Den 20 maj 2017 arrangerades Fascinerande växters dag på Sliperiet. Många kom, trots att det var den första fina vårhelgen i Umeå. Besökarna, som fick lära sig om växter och växtforskning, hade många aktiviteter att välja på. De kunde ta en bladlus i koppel, smaka på CRISPR-ig-chips gjorda av genmodifierad kål, isolera DNA från jordgubbar, och mycket mer. Se den korta filmen ovan för inspiration.

Dagen organiserades av Umeå Plant Science Centre och andra forskare från Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet som forskar med ämnen relaterade till växter, tillsammans med Arboretum Norr, stadsodlingsgruppen tillsammans med Studiefrämjandet, Bonsaisällskapet, Naturskyddsföreningen och Forslunda gymnasiet.

Internationellt Fascinerande växters dag lanserades år 2012 i Europa av paraplyorganisationen European Plant Science Organization (EPSO) och har sedan dess anordnas den 18 maj vartannat år. Arrangemanget har spridit sig och organiseras nu runt hela världen med syftet att fascinera människor för växter och att skapa medvetenhet om växtvetenskapens betydelse.

Läs mer om evenemanget här:
http://www.fascinerandevaxtersdag.se/aktiviteter/106-fascinerande-vaexters-dag-i-umea-2017.html