VÄLKOMMEN TILL CURIOSUM (före detta Sliperiet)

I april 2019 slogs Sliperiet ihop med Umevatoriet och bytte namn till Curiosum. I höst tar vi nästa steg. Vi flyttar tillsammans med våra hyresgäster in i ombyggda lokaler på Konstnärligt campus.

Våren 2020 öppnas den nya verksamhet - Umeås nya science center som ska väcka barns, ungas och vuxnas nyfikenhet på vetenskap och teknik. En nyfikenhet som vi tror kan bidra till att förändra världen.

Håll utkik här efter Vår nya hemsida som kommer snart.

Ett lysande interaktivt täcke för människor samman

umbraco.MacroEngines.DynamicXml
2017-05-22

Det är ett riktigt coolt samarbetsprojekt på gång på Sliperiet. Det venezuelanska paret Jaime Reyes och Daniella Ricci skapar lysande, interaktiva täcken för att öka samspelet mellan människor. Allt började när Jaime, interaktiv designer och volontär vid SoftLab i Sliperiet och Daniella, arkitektstudent vid Umeå universitet, kom till Sverige 2015. De tyckte att det var lite svårt att träffa folk, och funderade på hur de kunde inspirera människor till nya och oväntade möten.

Paret kom upp med den lysande idén att producera interaktiva täcken som kan placeras på offentliga platser för att stimulera till oväntade möten och interaktion mellan främlingar.

"Idén bakom projektet är att föra samman folk. Varje delbart täcke innehåller LED-ljus som lyser upp täcket i ett subtilt mönster. När två personer med varsitt delbart täcke närmar sig varandra blir färgerna i täckena mer intensiva, förklarar Jamie Reyes.

Idén blev verklighet till följd av att Emma Ewadotter, verksamhetsledare för Softlab -en prototypverkstad på Sliperiet för textiler, kroppsnära teknologi och digital modeproduktion - uppmuntrade studenter på Arkitekthögskolan att skapa egna projekt, vid sidan av studierna. Hon lät dem använda SoftLab för att utforska de nya teknikerna. Daniella designade täckena och paret samproducerade dem i SoftLab.

Jaime berättar om parets framtida planer för projektet:

"Projektet är i stort sett klart, det saknas bara några finjusteringar. Vår idé är att fortsätta utveckla konceptet med att använda textilier för att inkludera och föra människor samman. Vi kommer bland annat undersöka hur textilier kan användas för att upptäcka känslor och på hur färgmönstren kan ändras.

För att få kontakt med Jaime och Daniella:

Instagram

https://www.instagram.com/da_ricci/

https://www.instagram.com/_jreyes79/  

E-mail

daniricsac@gmail.com

jaime79@gmail.com