VÄLKOMMEN TILL CURIOSUM (före detta Sliperiet)

I april 2019 slogs Sliperiet ihop med Umevatoriet och bytte namn till Curiosum. I höst tar vi nästa steg. Vi flyttar tillsammans med våra hyresgäster in i ombyggda lokaler på Konstnärligt campus.

Våren 2020 öppnas den nya verksamhet - Umeås nya science center som ska väcka barns, ungas och vuxnas nyfikenhet på vetenskap och teknik. En nyfikenhet som vi tror kan bidra till att förändra världen.

Håll utkik här efter Vår nya hemsida som kommer snart.

Bildmuseet: Ellen Angus utforskar konstnärens roll när förfallet område omvandlas till hippt

umbraco.MacroEngines.DynamicXml
2017-05-12

Ellen Angus, masterstudent vid konsthögskolan vid Umeå universitet, tillbringade veckor i Softlab för att slutföra sitt slutprojekt. Du kan nu se hennes slutresultat, installationen Keep Calm och Carry on Hackney, på Bildmuseet. Dessutom gör hon en pågående performance i utställningen varje dag den 11-14 maj och 18-21 maj mellan 12.00 och 13.00.
"Installationen handlar om branding, reklam och konsumerism. En känsla av förförelse. Och under det är det något mörkare ", säger Ellen.

Hackney, en förort till London, där Ellen Angus bodde innan han kom till Umeå, har inspirerat henne till masterprojektet.

"Hackney betraktades som det näst mest underprivilegierade området i England, fram till 2012, när det genomgick drastiska förändringar och omvandlades till ett hippt område. Den förändrade demografin i området och min roll i förändringarna intresserade mig", säger Ellen.

Ellen har tillbringat veckor i Softlab - ett innovationslaboratorium för textilprovning, digitalt mode och bärbar teknik - för att producera en handtuftad matta till installationen.

"Jag har skapat en Hackney exorcism matta i Softlab. Jag ville fånga alla dessa små ritualer, symbolerna för Hackney, som uttrycker förändring och hoppet om välstånd och lycka. En känsla av förförelse, men under det är något mörkare och nervigt. Installationen handlar om branding, reklam och konsumerism", säger Ellen.

Hennes ursprungliga plan var att beställa mattan från en tillverkare, men hon bestämde sig för att göra den själv, något hon inte ångrar.

"Jag tyckte om att arbeta med materialet och det passade mycket bättre in i mitt projekt, att handtufta den. Tuftpistolen gav mig en fantastisk känsla av att nästan rita. Först var den svår att hantera, men efter ett tag fick jag en intim relation med verktyget", säger Ellen.

"Jag skulle gärna vilja samarbeta med Sliperiet i framtiden, Softlab var en bra plats att jobba på, på grund av faciliteterna och det fantastiska stöd jag fick av personalen".

Läs mer om utställningen Fool's Gold på Bildmuseet:
http://www.bildmuseet.umu.se

 och om evenemangen i samband med utställningen:
http://www.bildmuseet.umu.se/sv/program/evenemang/