VÄLKOMMEN TILL CURIOSUM (före detta Sliperiet)

I april 2019 slogs Sliperiet ihop med Umevatoriet och bytte namn till Curiosum. I höst tar vi nästa steg. Vi flyttar tillsammans med våra hyresgäster in i ombyggda lokaler på Konstnärligt campus.

Våren 2020 öppnas den nya verksamhet - Umeås nya science center som ska väcka barns, ungas och vuxnas nyfikenhet på vetenskap och teknik. En nyfikenhet som vi tror kan bidra till att förändra världen.

Håll utkik här efter Vår nya hemsida som kommer snart.

Resultat från stipendieprogram

2017-03-30

Konstnärsduon Maria Castellanos och Alberto Valverde presenterade Symbiotic Interaction- projektet de arbetat med i SoftLab under vintern. 

Projektet baseras på tidigare forskning och praktik i projektet  Clorofila 3.0. I Clorofilia projektet mättes små elektriska vibrationer i plantor genom sensorer och algoritmer, och man upptäckte att dessa förändrades med externa faktorer såsom temperatur, närhet till objekt, atmosfäriskt tryck eller ljus. 

I Symbiotic Interaction har utrustningen i SoftLab och 3DLab använts för att konstruera plagg som bär små växter och som kan mäta och relatera deras data till bäraren.

Projektet möjliggjordes tack vare Hakon Swensons stiftelse som finansierar det stipendieprogram som finansierade konstnärernas vistelse i Umeå och Sliperiet. Filmen spelades in vid Umeå Plant Science Centre.

Duons hemsida